MÚZEUMPEDAGÓGIA

KÉPTÁR - Herman Ottó Múzeum, Miskolc
Múzeumpedagógiai ajánló A titkos és a publikus című kiállításhoz
A Herman Ottó Múzeum Képtárának új kiállításai az eddigiekhez megszokott módon várja azokat az érdeklődőket – diákokat, felnőtteket, családokat egyaránt, akik az önálló befogadáson túl szeretnék más aspektusokból is megismerni a bemutatott műtárgyakat. Gyűjtőszenvedély – szinte mindannyiunk szíve megdobban a kifejezés hallatán.

„Egy igazán vérbeli gyűjtő soha nem tud ellenállni a szerzés örömének. Még akkor is így van ez, ha már egy gombostűnyi hely sincs az otthonában. A gyűjtőszenvedélyünk tárgyához – bármi is legyen- biztosan kötődik valami szép emlék, amely egyúttal ellágyulásra késztet, ám elképzelhető, hogy „csupán” az esztétikai értéke, a színe, a formája, az eredete az, ami vonzóvá teszi számunkra.”

Murgu Pál Antal

A kiállítás anyaga két műgyűjtő gyűjteményéből származik, akiket más –más motivált a gyűjteményük létrehozásában és bővítésében, de ami közös mindkettőjükben, az a személyes elköteleződés a képzőművészeti alkotások gyűjtése iránt. Éljük át közösen a két műgyűjtő lelkesedését, szenvedélyét, érezzük át személyes motivációjukat! Részese lehetsz egy aukciónak, betekintést nyerhetsz a mesterek műtermébe, egy vérbeli műgyűjtő lakásába, kulcsot kapsz konkrét alkotások értelmezéséhez, de stíluskorszakokról is gyarapíthatod ismereteidet.
A Miskolc anno című kiállítás múzeumpedagógiai ajánlója
Milyen volt Miskolc a két világháború között? Milyen lehetett a hangulata egy városi sétának? Az önálló felfedezésen túl csoportos kalandozásra hívunk, ahol az élményeket nem csak a korabeli Miskolcot ábrázoló festmények, hanem hangok, valós tárgyak, látványelemként megjelenített utcarészletek is kiteljesítik. Éljük át a boldog békeidők hangulatát: bújj korabeli ruhába, fogj egy sétapálcát, sétálj napernyővel a korzón, elegyedj vagy ne elegyedj szóba járókelőkkel, olvass korabeli újságot egy padon és ha megéheztél, ülj be egy kávézóba. Ha mozogni szeretnél rengeteg új sportágat próbálhatsz ki: vegyél fel egy kockás nadrágot és próbálgasd a golfütőt vagy maxiszoknyában kezd el korcsolyázni! Felvennél egy korabeli úszódresszt? Összevetheted a korszakot térképek segítségével a jelennel, megkeresheted, hogy mi állt a mai épületek helyén, mindebben térképek, képeslapok, prospektusok lesznek segítségedre.